måndag 24 februari 2014

Sankta Maria Källa, Borås


  Borås förste historieskrivare. Nils Hufwedsson Dals, berättar i ”Boerosia” (tryckt 1719);

”Man kan icke underlåta att på detta stället, berätta om Sancta Maria källa, som finns här en halv mil söder om staden. I förtiden har maj och juni månader mycket folk, jämväl av förnämt stånd ifrån hela Göta riket sökt hit i full och fast mening att med dess vatten, hela blindhet och andra sjukdomar, både på människor och boskap. Platsen är med stenmur omgiven, av vallebarn som det säges och är fyrkantig, vid pass 20 alnar lång på var sida, men icke synnerligen hög. Inom muren är fem stycken
stenbord, vid vilka offerfolket varit vant att äta. Där står också några kors, uppresta av dem, som befunnit sig väl av vattnet eller blivit friska. Icke långt från denna platsen äro ock tvenne andra utropade hälsokällor, och däromkring på trän hängande hattar, strumpor och handskar, varav man kan sluta, för vilka lemmar det vidskepliga folket sökt bot. Man kan hålla före, att dessa källor måtte hava någon surbrunns art, och blivit såsom andra för sin verkan uti hedendomen dyrkade och sedan under Påvedömet till Maria helgade.”

Felstavat eller rättstavat

Vattnet smakade gott


söndag 23 februari 2014

Bredared Vänga Elektriska Andelsförening


Aborratjärn, sista sjön i Kolsjösystemet. Källsjöar till Torvån

Kanalen

120 meter kanal

Kanalen löper under landsvägen

17 meters fallhöjd
1954 lades elproduktionen ner men är nu åter igång. Starta 1918

Turbinhusgrund

Minne från tidigare vattuverk

Spillvatten

I ravinen vid sidan av turbintrumman minner rester av såg och kvarn
(Ingelstorp och Vemmenhult skattegård)

lördag 22 februari 2014

Väster Öresjö 3

Minnesbilder från Bredareds IF:s Naturpass 2013
Kärret. 2 torp på Påtorps ägor varvid de boende gjorde dagsverken på huvudgården.

Norra torpet

Lövåsen Endast en ruin kvar. Torpet var bebott fram till 1929. Lövåsen såldes av Påtorps ägare , löjtnant Jean von Koch för 2000 kr till Sven Hansson 1883
Vy mot Öresjö och Sparsör
Hallvik Hallvik var känt för sina stora fruktodlingar. Frukten skeppades med roddbåt över Öresjö för försäljning i staden. Torpet är beläget norr Djurabergen.

Stigen söder om Hallvik

Djurabergsåkern Omtalad redan på 1700-talet. Uppköpt av Hallviks ägare i början på 1900-talet
Ett stenkast från "åkern"
"Svinasprånget" en genväg till Lakhall
Vid "Svinasprånget"
Viktorssons jaktstuga

Utsikt från stugan
Lakhall (Öreskog)

Här finns ett stort bestånd av vintergröna

Här på Lakhall odlades Inga Saras "knektapotäter" (den svenska gamla röda sorten)

Lakhallsberget
Ett populärt utflyktsmål för 1800-talets Boråsare. Här finns det en systergrotta till "Gyltas grotta": Enligt sägen är dessa grottor förbundna med en gång under sjön.

torsdag 20 februari 2014

Väster Öresjö 2

Minnesbilder från Bredareds IF Naturpass 2013

Svenskes torp Hans Svens, soldat på roten 1157 Sköttningsholm. Ett tag var han fången i Frankrike. Torpet tillkom troligtvis 1830


Bro över Sillabergsbäcken. Ligger mellan Sköttnig och Sillaberg, en färdväg som ersattes vid sekelskiftet, 1900, av en bättre vägförbindelse över Eriksås, Gravryd, Hästhagen, Almenäs och fram till Borås central. Uppströms fanns kvarndamm och kvarn.



Ondebacke. Här låg enligt sägen en skatt begravd. Enligt sägnen skulle skatten grävas upp skärtorsdagsnatt och inte ett ord fick yttras under utgrävningen för då skulle skatten försvinna. En skärtorsdagsnatt bestämde 3 män för att gräva upp skatten och efter en stund fick de se "öronen" på en kopparkittel. Då kunde de inte hålla tyst längre, var och en yttrade något enstaka ord, men det var tillräckligt för att skatten skulle försvinna.

Byggdes av Henrik Svensson. Ett hus påbörjades också men Henrik avled innan det blev färdigställt. Bosättningen togs aldrig i bruk. Sonen Klas"Vanta-Klas" Svensson bodde sedan i Lilla - Sköttning.
"Jeans friarstig"
Här sägs det att Jean i Sköttning gick när han friade till Ellen i Hästhagen; därav namnet





Åsakullen
Utsikt mot Gravtyd
Dammfästet I "ekeparken" blomstrar blåsipporna om våren


Hulu kvarndamm. Ett tillhåll för häckande tranor. Man kan upptäcka ett antal dammfästen



tisdag 18 februari 2014

Väster Öresjö

Minnesbilder från Bredareds IF Naturpass 2013

Örekullen. Jan Claesson med hustru Kerstin ansökte1771 om att odla platsen. Marken bedömdes som oländig och ofruktbar varvid familjen Claesson skattebefriades i 12 år. Etableringen motarbetades av kammarrådet Jean von Seth på Påtorp. Seth anförde att Claesson var ute efter att enbart skaffa sig en backstuga " varest under namn av nybyggare finge sitta fri från alla utskylder och tillbringa sin tid uti lättja och försummelse".Det är flera ruiner i området.

Högåsen. Fristad sockens högsta punkt 287,8 möh. På den flacka höjden ser man spår av stubbrytning  under krigsåren. Här låg även torpet Högåsen
Försvunnen backstuga. Här kan Ellika Svensdotter bott
Sockengräns på höjden. På Fristadsidan ligger Skogstorp och gränssjö är Iglasjön
Här lades jordbruket ner 1958. Torpet kallades även för Lågåsen

Har även kallats Ugglesjön och Olassjön
Dordia om. Här bodde Dordi när stugan var nedbrunnen, men när hennes katt en "togs in i berget" vågade hon inte bo kvar i grottan.

Närbelägen stuga
Lindgrens. Stugan här inpå 30-talet. Den lilla vackra trädgården lockade många till besök varvid den trädgårdsintresserade torparen önskade att besökarna skulle lägga en slant i sparbössan av bleck.