söndag 7 november 2010

Fri tillgång

Fri tillgång låter väldigt bra. Argumentet att hästarna går och äter hela dagarna på sommaren då är det givetvis självklart att hästarna skall ha samma förmån vintertid. Fri tillgång är lösenordet. Vissa individer kan klara av denna smörgåsbordsfilosofi men inte alla. Då kan budskapet likaväl vara; Vill du döda din bästa kamrat? Ge den fri tillgång!
Problemet i "hobbyhästvärlden" är inte för lite mat utan för mycket. Mat är utan tvekan orsak till övervikt och dess följd sjukdomar som t.ex. fång, ledproblem mm.
Vakna upp ! Sänd inte ut signaler som hyllar för tidig död hos våra bästa kamrater.

2 kommentarer:

  1. Sant! ...och sunt förnuft - lagom är bäst! Problemet som kan vara i stora flockar är att se till att alla får! Tråkigt som man ser på vissa ställen att det fodras över staketet och bara ett fåtal i flocken tar för sig! Det är en konst att ha stora flockar, men absolut det bästa o trevligaste!!

    SvaraRadera
  2. Du pekar på ett annat problem som också är allvarligt.
    Det är att vi genom "omvårdnad" har tagit ifrån hästens naturliga flockbeteende. Dessa hästar kan komma tillbaka in i flocken om man är ihärdig och observant. Det finns givetvis hästar som har "annorlunda" beteende av andra orsaker.
    De som "sticker ut" har svårt att få en plats i en social grupp.
    Sven

    SvaraRadera