torsdag 20 februari 2014

Väster Öresjö 2

Minnesbilder från Bredareds IF Naturpass 2013

Svenskes torp Hans Svens, soldat på roten 1157 Sköttningsholm. Ett tag var han fången i Frankrike. Torpet tillkom troligtvis 1830


Bro över Sillabergsbäcken. Ligger mellan Sköttnig och Sillaberg, en färdväg som ersattes vid sekelskiftet, 1900, av en bättre vägförbindelse över Eriksås, Gravryd, Hästhagen, Almenäs och fram till Borås central. Uppströms fanns kvarndamm och kvarn.



Ondebacke. Här låg enligt sägen en skatt begravd. Enligt sägnen skulle skatten grävas upp skärtorsdagsnatt och inte ett ord fick yttras under utgrävningen för då skulle skatten försvinna. En skärtorsdagsnatt bestämde 3 män för att gräva upp skatten och efter en stund fick de se "öronen" på en kopparkittel. Då kunde de inte hålla tyst längre, var och en yttrade något enstaka ord, men det var tillräckligt för att skatten skulle försvinna.

Byggdes av Henrik Svensson. Ett hus påbörjades också men Henrik avled innan det blev färdigställt. Bosättningen togs aldrig i bruk. Sonen Klas"Vanta-Klas" Svensson bodde sedan i Lilla - Sköttning.
"Jeans friarstig"
Här sägs det att Jean i Sköttning gick när han friade till Ellen i Hästhagen; därav namnet





Åsakullen
Utsikt mot Gravtyd
Dammfästet I "ekeparken" blomstrar blåsipporna om våren


Hulu kvarndamm. Ett tillhåll för häckande tranor. Man kan upptäcka ett antal dammfästen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar