måndag 1 september 2014

Hästkoordinator




Borås Stad har många fördelar; För att höja Borås attraktionskraft och service skulle det vara mycket positivt med en hästkoordinator. Borås skulle då bli föregångare att uppmärksamma en mycket stor grupp i vårt samhälle.
I Västsverige finns det uppskattningsvis  50 000 hästar. Det finns ingen specifik sällskapsdjursdemografisk kunskap i Borås.  I Borås finns det givetvis redan nu många enskilda, föreningar, företagare som har anknytning till våra hästar. T. ex hästsektorn omsatte 2010 48 miljarder.
Attityden till häst och hästföretagande är ett problem . Okunnigheten om hästsektorn är stor, och den upplevs generellt (och tyvärr med ett visst fog)- från både samhällets och myndigheternas sida- i mångt och mycket vara oprofessionellt. Upplevelsen förstärks ytterligare av att det bedrivs utan större affärsstyrning och kunskap om gällande lagar, regler, förordningar och föreskrifter. Dessa har i allmänhet tillkommit på senare år, är spridda många händer och finns inte samlade någonstans, vilket gör att det svårt att ha koll.
Hästsektorn behöver locka nya målgrupper, som pojkar och invandrare.
Hästturismen är tämligen outvecklad i vårt land, inte minst i Boråsregionen. Här finns en klar potential, speciellt i samarbete med andra verksamheter på landsbygden, såsom bed&breakfast, upplevelser, lokalproducerad mat mm.
Häst  spörsmålen hamnar på många bord i den kommunala verksamheten utan samlad ”expertkunskap”.
Ex. på spörsmål;
Uppfödning, veterinärvård, utbildning, avföring, gödsel, ridleder, avlivning, begravning, betäckning, föreningsfrågor, näringsliv, störande verksamhet, foder, utrustning, handikapp och rehabilitering , event (tävling och mässor), lokaler,  ridleder, turism, allemansrätt, jämlikhet, brobyggning stad och land, ledarutbildning, samhällsplanering, friskvård mm.



Förslag
Att skapa en ”hästsakkunnig”, en part att vända sig till en part att vända sig till när det gäller hästar både från kommunen, djurägare och enskilda.
Att  den ”sakkunniga” marknadsför Borås Stad som en lämplig kommun för hästar.
Att informera politiker, tjänstemän och övrigt näringsliv hur sektorn fungerar och dess stora betydelse för många av deras verksamhetsområden.
Att förenkla och samordna för ägarna och näringsidkarna av häst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar