fredag 9 november 2012

Peter Dahl, en bortglömd väggmålning i Borås

I en nedlagd industrilokal, där Navet höll till. Om jag minns rätt kallade Peter verket för "kunskapens träd". Väggmålningen var sk. "livemålning" med publik under Navets invigning.
Wikipedia;
Peter Dahl, född 16 februari 1934 i Oslo i Norge, är en svensk konstnär med norskt ursprung.
Peter Dahl är son till Hans Peter Dahl och Ragna Dahl (född Askvik). Familjen emigrerade i februari 1939 till Bromma i Stockholm. Hans farmor och farbröder var kvar i Norge och hos dem i Vestre Aker, tillbringade han semestrarna som barn. Peter Dahls farbror var norske grafikern Christian Axel "Chrix" Dahl. Det var inte alltid lätt för den unge Peter att växa upp som norrman i Stockholm under andra världskriget. Han blev svensk medborgare 1954. Sedan 1999 är han gift med Tina Hamrin Dahl, fil.dr i religionshistoria och fil.mag i statskunskap. De bor på Kungsholmen i Stockholm.
Dahl utbildades på Konsthögskolan i Stockholm 1958-63 och har bland annat varit huvudlärare på Valands konsthögskola i Göteborg 1971-73 och professor i måleri på Konsthögskolan i Stockholm 1975-79. Han undervisade på Gerlesborgsskolan 1959-69 och samtidigt på ett flertal andra privata och statliga konstskolor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar