fredag 30 november 2012

Hullproblematik hos häst

 Konstaterar ; Vad är det jag har sagt?

"Finns få genvägar för att minska hästens hull

2012-11-23
Hur man kan hålla sin häst eller ponny i lagom hull och därmed undvika sjukdomar handlade ett par föreläsningar som nyligen hölls vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Uppsala.
Veterinär Johan Bröjer och agronom Cecilia Müller som bägge forskar vid SLU inom området hade många goda råd att dela med sig av till det 50-tal åhörare som kom till föreläsningen.

Håll koll på hullet, om hästen lägger på sig på specifika ställen på kroppen som på halsen under mankammen, vid manken, bakom bogen, vid skapet eller juvret och kring svansroten bör man ta situationen på allvar, uppmanade forskarna.
- En sådan häst eller ponny måste bantas och då gäller det att ha kontroll på foderintaget, för det behövs en analys på vad grovfodret innehåller .

- Analysvärdena kan sedan matas in i ett foderstatsprogram, till exempel gratisprogrammet på kunskapssajten HästSverige, för att ge besked om lämplig fodermängd, sade Cecilia Müller.
Hon betonade även att överviktiga hästar absolut inte behöver något kraftfoder. I vissa fall kan det faktiskt vara motiverat att byta ut del av grovfodergivan mot halm för att få ned vikten på hästen.
Inom hästutfodringen brukar man ange hästens underhållsbehov när det gäller mängden foder för hästar som egentligen inte utför något arbete. Fodergivan kan sedan ökas på beroende på hur hårt hästen arbetar.
- De flesta hästägare tror att deras hästar gör ett hårdare jobb än vad som egentligen är fallet. I princip är det bara trav- och galopphästar samt hästar som tävlar inom distansritt och fälttävlan på elitnivå som gör några maximala ansträngningar, sade forskarna.
Om hästen eller ponnyn behöver gå ner i vikt bör man alltså inte lägga på något extra för arbetet utöver underhållsbehovet, annars sker ingen viktminskning. Forskarna manade även till försiktighet att låta feta hästar och ponnyer gå på alltför kraftiga sommarbeten, speciellt om de bara får vila.
- Försök att motionera era hästar under sommarbetet, då mår de mycket bättre, och håll regelbundet koll på hullet, sade Cecilia Müller.
För tio år sedan beskrevs för första gången sjukdomen EMS (ekvint metabolt syndrom), som är en av hästens vällevnadssjukdomar. Johan Bröjer, är en av flera forskare vid SLU som studerar sjukdomen.
Hästar med EMS riskerar att bli insulinresistenta och även drabbas av fång. En ponny som har EMS löper tio gånger högre risk att utveckla fång på betet än friska ponnyer.
- Många hästar är födda och anpassade för mycket sämre tillgång på foder än vad de får idag. Till exempel islandshästen som strövar relativt fritt på Island tvingas under perioder klara sig på sämre bete vilket gör att de tappar hull. Detta är inte negativt för hästen, tvärtom. Att låta hästen bli fet gör mycket mer skada, sade han.
I USA där en växande andel av befolkningen lider av fetma, syns samma utveckling bland hästarna. Cirka 30 procent av USA:s hästar är överviktiga. Det finns liknande indikationer i Sverige.
För hästar som utvecklar EMS finns egentligen ingen fungerande medicinsk behandling. Det handlar mer om långsiktig hantering av hästens foderintag och regelbunden motion. Däremot kan man ta hjälp av veterinär för undersöka om hästen har EMS då det inte alltid visar sig i ökat hull"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar