lördag 6 juli 2013

Läsö, Danmark nära Bredared

På väg från Nyland
Læsø är en dansk ö i Kattegatt. Den är 101 km² stor och bildar med intilliggande öar en egen kommun på 113,82 km² med 1 974 invånare (november 2009)(Bredared är 74 kvadratkilometer och ca 1200 inv), det lägsta antalet invånare för en kommun i Danmark. Huvudort är Byrum som ligger mitt på ön. Ett stort antal sommarhus är uppförda på ön, men de ligger glest och väl i samklang med naturen. De två hamnarna Österby och Västerö är fiskehamnar där hemfiskarnas fångster landas. Havskräfta är en specialitet som tas om hand i egna produktionsanläggningar.
De bofasta försörjer sig förutom på fiske och jordbruk (bland annat minkuppfödning) huvudsakligen på turism.  Det är 25 nautiska mil från Styrsö till den välskyddade Österby Havn.

Backlöst
Kolonisationsmaktens flagga
En historisk grundbult, Etymologiskt anses Læsø komma från jätten Hlé eller Lä, som enligt Snorre Sturlasson hade sin boning på ön. I nordisk mytologi är Hlé samma gestalt som Ägir.

Nästan 2 000 medvetna invånare
Tuffa tider under 1700-talet
SALT
Saltsjudriet är en nyetablerad attraktion där det gamla hantverket visas upp. En gång hotade den omfattande verksamheten hela Læsø, eftersom man eldade upp all skog vid saltsjudningen
Biälskad
De bruna bina
Läsötornet
Korgförvaring
Jomfru
Porsodling i Stokken
Vind från sydväst
Strandråg
Bad
Tånghus

Skräppa på rätt plats

Tånghus för 3 danska mille

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar