fredag 19 juli 2013

Ven

Spirit of Hven, whisky från Ven i snygga flaskor

Tycho för en ny världsbild

St Ibbs kyrka

Skarv

Allapackorna är all nyktra

Bäckviken eller fäjeläget

Nämndemansgården

Tychos pappersmölla

Bara Backafall

Bara Backafall

Nya kyrkan, nytt museum ett tychomuseum
Ven (dansk och äldre svensk stavning Hven) är en ö i Öresund, belägen cirka 4,5 kilometer från den skånska västkusten och 8,5 kilometer från närmsta punkt på Själland i Danmark. Ön sammanfaller med Sankt Ibbs socken och tillhör Landskrona kommun i Skåne län. Den har en area av 7,5 km² och 359 permanenta invånare (2009).
Ven är känd för den branta kusten Backafall. Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1500-talet sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön. På Ven ligger även Sankt Ibbs kyrka.
Ön är en enda platå som höjer sig upp till 39 meter över havet. Denna topp saknar namn men den befinner sig inte långt från Vens sydligaste udde. Landskapet är bördigt tack vare det milda klimatet. Marken är moränlera och är därför väl lämpad för jordbruk. Här odlas sedan några år tillbaka vindruvor och vitlök och det är en av de nordligaste platserna i Europa där det går bra att odla durumvete (Triticum durum), som används för tillverkning av pasta.
Längs hela kusten stupar ön brant ner mot havet där Öresund möter en stenig strand. Denna branta kust kallas för Backafall. Större skogar saknas men mindre bestånd av träd förekommer närmast kusten.
(copy wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar