fredag 10 april 2009

Glad Påsk!
Som gammal mattelärare blir man fundersam när man hör någon säga att "BLUP:en är en matematisk genialitet".
Den viktigaste kunskapen om matte är att vill man ljuga trovärdigt så använder man matematik. Blupens totalsumma används ofta som ett betäckningsargument i hingstägarnas marknadsföring av sina hingstar, likaledes hos avelutskottets rangordning av hingstar. Blupens totalsumma är en konstruktion. Hästförädlarna borde enbart koncentrera sig på deltalen.
Bästa avelsvärdet måste givetvis finnas hos de föräldrar som ger de avkommor som inte skickas till proffstränare för inridning, det sämsta som tränarna vägrar ta emot

5 kommentarer:

  1. Det här är en av dem roligast bloggarna jag läst. Får alltid ett leende på läpparna när man läst ...Och det är det som är det viktigaste när man håller på med hästar....Nämligen att man har roligt.
    Ha en fortsatt glad Påsk

    SvaraRadera
  2. Jag håller med! Roligare läsning än den här bloggen finns nog inte ;-D Lotti

    SvaraRadera
  3. Håller med föregåend talare!!!

    Lena S

    SvaraRadera
  4. Underbart Sven!
    Jag står enad med dig i kampen mot BLUP-styret.

    Åsa www.milasa.se

    SvaraRadera
  5. Jag blir bara trött på motvalsare till blupen. Vill du avla och har bedömt sto, se då blupen som det hjälpmedel den faktiskt är/kan vara. Inte blint men låt den vara en del av valet av hingst. Om stoet inte är bedömt vet man ju inte hur blupen stämmer då är den än mer förväntad och bara ett medel av mammans och pappans och deras förfäder men hästen har inte någon faktisk blup. Bara en förväntad och det är en himla skillnad!

    Varför använda en bluphingst? Ta en som redan bevisat vad den lämnar. Priset kan knappast vara orsak...

    Angående inridningen så tror jag att du cyklar. Om du har en riktigt lovande häst som du tror på så kanske du kostar på den en god inridning för vidare visning. Jag tror inte problemet ligger i att man inte "behöver" lämna hästen för att den är svår utan att man vill lämna den för att "den är värd att lämnas och tränarna vill ha den för träning och visning". Man tror helt enkelt så mycket på hästen att man vill att den skall utvecklas så optimalt som möjligt. Det handlar inte om att proffs måste rida in de bra hästarna som har alla gångarter utan att "leta" efter dem. De har lätt för sig och är roliga att arbeta med för alla, proffs som glad amatör. Därför "väljer" tränarna ut de hästar som de tycker är "värda" att komma till bedömning och avlas på. Varför skall vi värna om att avla på de som har det svårt och saknar gångarter och som man ska leta trav eller tölt på?
    Jag kan bara inte förstå det...

    SvaraRadera