måndag 21 maj 2012

Landsbygdskolonialism

Detta är ett nytt ord "Landsbygdskolonialism"
Landsbygd menas område med lantlig bebyggelse.
Kolonialism är behärskande av främmande territorier.
En sovjetisk detaljerad karta över området. Klicka på kartan så den blir tydlig. Ni kan se ett antal mobiliserings förråd, som inte finns längre

Lilla Tränningsjön
Ett aktuellt typexempel är den spanska vindkraftsjätten Gamesa som vill uppföra en vindkraftspark i Tränningen (Kronoparken). Parken skall ligga i direkt anslutning till det sk.tysta naturreservatet Tränningen, det hela väster om Säven.
 Höjden på snurrorna är 192 m höga  och propellern har diameter på 144m. (Kaknästornet 155m). Verken kommer ha en effekt på 4,5 - 5 MW. Det är inga små saker.
Marken där snurrorna skall stå arrenderas av en markägare som har sitt huvudkontor mer än 100 mil bort.
Det är lätt att få en känsla av det är landsbygdskolonialism.
Det är inte ovanligt att naturresurserna finns på landet, men pengarna och makten finns i städerna,den ultimata staden heter huvudstad. Det ultimata på landet heter natur.
Jag är övertygad om att kolonisatörerna aldrig har övernattat i Tränningen.
Jag är glad över investeringar på landsbygden, jag är glad över nya jobb på landsbygden. Denna investeringen kommer säkert ge 1 permanent arbete för en vindkraftstekniker. Själva byggnation kommer utföras av sk. "vindkraftsrallare".
Gamesa kommer givetvis som alla multinationella företag ha svårt att betala bolagskatt. Vinstmaximering är ett heligt ord för vissa. Ett statligt bolag som Svea skog eller Vattenfall står inte så högt i kurs här på landsbygden.
Verken kommer generera moms, som kommer oss tillgodo men vi kommer inte känna att känna att landsbygden får en tillväxt, vi kommer bara känna rovdrift.
Det skulle behövas en lokal produktionsskatt.

Det finns glada och trevliga människor i sin alldeles egna bubbla som låter Netto styra deras konsumtionsmönster och det finns andra glada som hjälper till att påverka.

Ps. Placera vindkraftverken på Gärdet; 1. Det är är kort avstånd till storkonsumenterna. 2. Ljudet försvinner i bakgrundsljudet. 3. Skuggorna är få bland de ljusskygga. Ds.
http://hjalmrydshestar.blogspot.se/2012/04/tranningen.html
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5470057191741622579#editor/target=post;postID=5578526773168472984 
Ett spännande historiskt dokument från Island, 25/8 1970
http://www.islandsbloggen.com/2013/01/dokumentar-om-enda-islandska-terrordadet.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar